1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Drivers crashing

Discussion in 'Software/Coding' started by Ping Ether, Jun 13, 2016.

  1. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    I was playing Minecraft smoothly like any day... When it started to freeze every 3 seconds or so... Then a white screen and a Windows notification saying that the video drivers crashed. Also, a pop up saying that Java is not responding, and with the options to close the program, open debug or search a cause.

    I thought "Uh, must have been because I was rendering a 4K image on Blender while watching a 1080p video on Youtube and playing Minecraft at the same time on a GTX 650...
    I was wrong. Every single session after that, the same things would have happened.

    Can somebody help? Thanks.
     
  2. Camezonda

    Camezonda Mod Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 23, 2015
    Messages:
    4,653
    Likes Received:
    941
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    YouTube
    Location:
    Good old place called Essex
    Home Page:
    Before I go into detail, I need to ask you these:
    1st: Do you have the latest graphic card drivers?
    2nd: Do you have the latest Java?
    3rd: Is your Java/drivers the correct bit (like 32 or 64)
    4th: Are you using Forge?
    5th: Have you tried reinstalling Minecraft?
     
    DanOF likes this.
  3. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    1 yes I updated yesterday
    Yes I checked that
    Yes I had the wrong version (5 months ago xD) but i changed to the correct one way before the problem happened
    No I'm not
    No I didn't

    By the way... I reset all video settings and seems like everything's fine... Ugh, I should have thought about it before starting this thread.
    Thanks, anyway.
     
  4. Camezonda

    Camezonda Mod Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 23, 2015
    Messages:
    4,653
    Likes Received:
    941
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    YouTube
    Location:
    Good old place called Essex
    Home Page:
    Np, at least its fixed. Happy to help.
     
  5. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    Cough... cough...
    It's back. I don't know what to do anymore.
     
  6. Camezonda

    Camezonda Mod Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 23, 2015
    Messages:
    4,653
    Likes Received:
    941
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    YouTube
    Location:
    Good old place called Essex
    Home Page:
    You said that you changed your video settings, somtimes it resets them to what you before. Have you checked that they're the settings that fixed it last time?
     
  7. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    Umm I don't understand? Sorry, I'm not english, and I'm having trouble understanding your message.
    I'm really sorry.
     
  8. Camezonda

    Camezonda Mod Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 23, 2015
    Messages:
    4,653
    Likes Received:
    941
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    YouTube
    Location:
    Good old place called Essex
    Home Page:
    Are you Spanish or Dutch? ill try and use Google translate.
     
  9. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    I'm Italian xD
    It's not like I can't translate, literally, but
    "sometimes it resets them to what you before"
     
  10. Camezonda

    Camezonda Mod Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 23, 2015
    Messages:
    4,653
    Likes Received:
    941
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    YouTube
    Location:
    Good old place called Essex
    Home Page:
    Remember you said that you changed some of your video setting and it fixed it. Try that again.
     
  11. Landviz

    Landviz Member

    Joined:
    Feb 20, 2016
    Messages:
    667
    Likes Received:
    391
    Trophy Points:
    63
    Gender:
    Male
    Location:
    North pole
    Non parlo italiano! (my best italian)

    Are you using Optifine? If so, try reinstalling optifine & resetting your video settings. If you're not using Optifine, give it a shot.
    Also, what minecraft version are you using? 1.7.x/1.8.x/1.9.x/1.10? Have you had this problem with any of the other versions?
     
  12. Ping Ether

    Ping Ether Member

    Joined:
    Jun 2, 2016
    Messages:
    1,921
    Likes Received:
    2,774
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Downloading MIDI files!!!
    Location:
    Italy
    Ok so, I am using OptiFine and I should try that. I keep switching from 1.9 to 1.10 for server compatibility xD
    No, I didn't have any problems.
    I need to say all this started after updating video card drivers. Just a minute ago I rolled them back.
    Let's see if it was just a driver problem and if it doesn't work I'll install the new driver again and then reinstall OptiFine.
    I already did.

    For now, it seems fixed. Probably just driver problem. Afterall, if something like roll-back drivers exists, there's a reason.
    Thanks everybody :)